Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

"Στη Μικρή Επίδαυρο θα κάνω απολογισμό"

Της Αναστασίας Κουκά

«Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει/ εμείς που ζήσαμε φτωχοί/ του κόσμου η βροχή δεν μας πειράζει/ εμείς που ζούμε μοναχοί...»: Το τραγούδι αυτό που σημάδεψε με την αξεπέραστη ερμηνεία της η μοναδική Σωτηρία Μπέλλου θα είναι ένα από τα πολλά αγαπημένα κομμάτια του Ηλία Ανδριόπουλου που θα ακουστούν απόψε και αύριο βράδυ, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Τραγούδια από τους κύκλους «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί», «Αργοναύτες» κ.ά. θα ακουστούν σήμερα και αύριο στη συναυλία του Ηλία Ανδριόπουλου 
Εκεί, στο γεμάτο ιστορία και μνήμες αυτό χώρο, θα γιορτάσει ο συνθέτης τη συμπλήρωση 35 χρόνων παρουσίας του στην ελληνική μουσική.

Και σ' αυτά τα 35 χρόνια, παρά το ότι επέλεξε να κινείται πάντα σε χαμηλούς τόνους και να μην πραγματοποιεί συχνές ?άσκοπες κατά τον ίδιο? εμφανίσεις, κατάφερε να αφήσει το δικό του ιδιαίτερο στίγμα στην ελληνική μουσική με τις λιτές αλλά ιδιαίτερα μελωδικές συνθέσεις του και τα τραγούδια του που στηρίχτηκαν στους στίχους σημαντικών ποιητών και στιχουργών και ερμηνεύτηκαν από μεγάλες φωνές όπως αυτές του Νίκου Ξυλούρη, της Βίκυς Μοσχολιού, του Μανώλη Μητσιά, της Αλκηστης Πρωτοψάλτη κ.ά.

«Πέρασαν 35 χρόνια από τον Αύγουστο του 1978 και τις τρεις συναυλίες που έδωσα στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτή την επέτειο θα γιορτάσω με τις δύο αυτές βραδιές στη Μικρή Επίδαυρο, τον ιδιαίτερο αυτό χώρο, με την πολυεπίπεδη φόρτιση που αντηχεί φωνές από την ιστορία», μάς λέει ο συνθέτης, συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα θα αποτελεί στην ουσία έναν απολογισμό της μουσικής μου διαδρομής με την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών της». Συγκεκριμένα θα ακουστούν τραγούδια από τους κύκλους «Γράμματα στον Μακρυγιάννη», «Λαϊκά Προάστια», «Προσανατολισμοί», «Αργοναύτες», «Ωδές», αλλά και δύο ανέκδοτα τραγούδια του συνθέτη βασισμένα στο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Μονόγραμμα».

Τον Ηλία Ανδριόπουλο θα συνοδεύει ένα κουαρτέτο κλασικού κλίματος το οποίο θα αποτελείται από πιάνο, βιολί, βιολοντσέλο και μαντολίνο. Ερμηνευτές θα είναι οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Θεοδώρα Μπάκα, ενώ θα συμμετέχουν ερμηνευτικά η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος πιστεύει πολύ στη δύναμη της μουσικής και των τεχνών γενικότερα και θεωρεί ότι σε περιόδους δύσκολες η παρουσία τους είναι περισσότερο αναγκαία: «Οι τέχνες μπορούν να δώσουν κουράγιο, αυτοπεποίθηση και να εμφυτεύσουν τα θετικά χαρακτηριστικά στις ψυχές των ανθρώπων για να αντέξουν και να βρουν λύσεις για το παρόν και το μέλλον», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σφάλματα
Οπως οι περισσότεροι Ελληνες εξάλλου, έτσι κι εκείνος βιώνει με βαθιά θλίψη τον «κατήφορο» της Ελλάδας ο οποίος, όπως ο ίδιος λέει, διαφαινόταν από καιρό πως πλησιάζει: «Νιώθω μια βαθιά και ανείπωτη απελπισία με όλα αυτά που συμβαίνουν. Τα σφάλματα είναι και δικά μας αλλά μέσα σ' αυτά μπαίνει και η δολιότητα των ξένων. Μετά το '90 επικράτησε το μοντέλο ζωής της ελαφρότητας. Κατεύθυναν τον ελληνικό λαό προς λάθος δρόμο. Και τώρα έχουμε μπει σε μια δίνη από την οποία δεν ξέρουμε πότε και πώς θα ξεφύγουμε».

Πώς πρέπει να αντιδράσουμε; «Πρέπει να επιστρέψουμε στα σωστά και ουσιαστικά θεμέλια, αυτά που στηρίζονται στη λαϊκή μας παράδοση. Και επιπλέον πρέπει ν' αλλάξει άρδην το πολιτικό σύστημα. Το ήθος και ο έντιμος λόγος πρέπει να αποτελέσουν βασικά χαρακτηριστικά των πολιτικών. Διότι, δυστυχώς, η γενιά μας ονειρεύτηκε ν' αλλάξει τον κόσμο και τελικά κατέστρεψε την Ελλάδα...».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Έθνος", στο φύλλο της Παρασκευής  26 Ιουλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου