Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος στο Φιλοσοφικό Καφενείο (video)

"Οι πνευματικές και καλλιτεχνικές δυνάμεις, μιλώ για τις ζωντανές, τις γόνιμες και τις αξιόλογες, θα μπορούσαν να προσφέρουν μία άλλη διέξοδο και να παραμερίσουν τη θλιβερή πραγματικότητα, δίνοντας μια άλλη ερμηνεία και ένα άλλο σινιάλο, στην καταρρακωμένη ελληνική κοινωνία. Όμως συμπιέζονται σε σημείο εξαφάνισης από την πολιτική κυριαρχία, έτσι ώστε η επιρροή τους να είναι σχεδόν ανύπαρκτη."
Η φράση από την πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο  Ηλίας Ανδριόπουλος στο Νίκο Στόγιο ήταν τόσο αληθινή που δε θα μπορούσα να λείπω από την παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού μουσικοσυνθέτη, παρουσίαση η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα πλαίσια του Φιλοσοφικού Καφενείου την Κυριακή 24 Ιουνίου στο Εστιατόριο Rich and Classic Steakhouse, στη Montgomery.

   Ανεβαίνοντας στον όροφο του γνωστού εστιατορίου το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ξεφυλλίσω το βιβλίο. Γραμμένο σε απλή γλώσσα με έντονο ύφος και δύναμη κριτικής, το βιβλίο Αντι-Ηχήσεις γίνεται άμεσα αγαπητό ενώ οι σκέψεις του Ηλία Ανδριόπουλου δε μπορούν εύκολα να βρουν αντίλογο. Έχοντας μία καλή εικόνα του μουσικού ρεύματος που εκπροσωπεί η δουλειά του Ηλία Ανδριόπουλου, η έκδοση του βιβλίου του υπήρξε μία ευχάριστη έκπληξη, ενώ με ακόμα μεγαλύτερα χαρά διαπίστωσα πως ο λόγος και οι ιδέες που ο ίδιος μας μετέφερε στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του ήταν ειλικρινής, εμπνευσμένος και μεταδοτικός:
Το μουσικό ελληνικό γίγνεσθαι και η μικρή αναδρομή στα πολιτιστικά πράγματα της Ελλάδας στις δεκαετίες 70΄- 80΄ και 90  δέθηκε με την εικόνα της κοινωνίας που παρουσιάζει η πατρίδα μας σήμερα. Οι διαφορές στον μουσικό τρόπο έκφρασης, η επικέντρωση στο ύφος των δημιουργών του παρελθόντος, αλλά και της κοινωνικής συμπεριφοράς των ανθρώπων του πνεύματος τότε και σήμερα ήταν μερικά από τα θέματα τα οποία συζήτησαν οι παρευρισκόμενοι με τον Ηλία Ανδριόπουλο στην τελευταία εκδήλωση του Φιλοσοφικού Καφενείου πριν από τις εκλογές του καλοκαιριού. Την παρουσίαση και το συντονισμό του βιβλίου έκανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου Σύγχρονων Μελετών κ. Μανόλης Αλεξάκης.




















* Αναδημοσίευση άρθρου του Γιάννη Δήμα από το http://www.newsville.be/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου