Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Παρουσίαση του νέου βιβλίου στο βιβλιοπωλείο "Πολύεδρο" της Πάτρας



Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος που μάλιστα για ένα διάστημα, τη δεκαετία του ’90 είχε διατελέσει και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, θα βρεθεί στις 7 Ιουνίου 2013 στην Πάτρα, στο Πολύεδρο της οδού Κανακάρη, όπου στις 20.30 θα παρουσιαστεί το βιβλίο του με τίτλο «Το Αίνιγμα μιας Γενιάς – Μεταπλάσεις», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αργοναύτες.
Αυτό είναι το τρίτο, κατά σειρά, βιβλίο του Ηλία Ανδριόπουλου. Έχουν προηγηθεί η «Αφήγηση των Ήχων» (Κέδρος 2006) και οι «ΑΝΤΙ-ΗΧΗΣΕΙΣ» (Μαΐστρος 2008).
Στο νέο - δοκιμιακού χαρακτήρα - βιβλίο του, ο γνωστός συνθέτης του έντεχνου μουσικού χώρου, δημιουργός σημαντικών και διαχρονικών κομματιών όπως το «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες», καταθέτει με στοχασμό και τόλμη, τις θεωρητικές του απόψεις πάνω σε ζητήματα τέχνης, αισθητικής, ελληνικότητας, πολιτισμού, τα οποία συνυπάρχουν, περιπλέκονται και διασταυρώνονται με εκείνα τα μεγάλα και καυτά θέματα που τυραννούν τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας. 
Εδώ είναι εμφανής η οδύνη αλλά και η οργή του για τα δεινά που βιώνει ο ελληνικός λαός αλλά και η αγωνία του για το προχώρημα και το μέλλον αυτού του τόπου.
Το βιβλίο αυτό, με εισαγωγή-προανάκρουσμα του μουσικολόγου, μουσικοκριτικού Γιώργου Μονεμβασίτη, αποτελεί, όπως έχει γραφτεί, μία τίμια κατάθεση ενός καλλιτέχνη, που δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ την ελευθερία της έκφρασής του έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος.
«Το δηλητήριο που εχορηγείτο σε μεγάλες δόσεις από τη Μεταπολίτευση και δώθε έκανε τη δουλειά του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος στο καινούργιο αυτό δοκιμιακό βιβλίο, «Το αίνιγμα μιας γενιάς».

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης, «μετά παρρησίας κι ευαισθησίας, νηφάλιος κι ενίοτε καυστικός, με κριτική κι αυτοκριτική διάθεση, με γλώσσα γλαφυρή κι απλή, ο συνθέτης θυμάται, θυμώνει, σκιαγραφεί, ελπίζει.

Πηγή δημιουργίας γι' αυτόν η ελληνική φύση και αποκούμπι η γενέθλια γη κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Θυμάται εφηβικά χρόνια, παλιούς φίλους, πνευματικές κι αγωνιστικές αξίες, τους «δασκάλους» Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, εμπνέεται από σπουδαίους γηγενείς ποιητές (Κάλβος, Σεφέρης, Ελύτης).
Ανιχνεύει τα αίτια της σημερινής κατάντιας και ταξιδεύει σ' ένα χωριό της Ιταλίας για να αποτίσει φόρο τιμής στο συνθέτη όπερας που τον σφράγισε στα παιδικά του χρόνια, τον Βέρντι.


Στην εκδήλωση που θα πλαισιώσει μουσικά η Πολυφωνική χορωδία της Πάτρας και θα παρουσιάσει τραγούδια του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου θα μιλήσουν οι Σταύρος Κουμπιάς καθηγητής τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών, τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Σταύρος Σολωμός καλλιτεχνικός διευθυντής Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και η Μαρία Παναγοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου