Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ

      Υπάρχουν τραγούδια που καθαγιάζει με το χρόνο η αγάπη του λαού μας και τα φυλάσσει σαν ακριβό φυλαχτό μες στην ψυχή του.
      Ποτέ ένα καλό τραγούδι, αλλά και κάθε αληθινή τέχνη, δεν εξύμνησε στην ιστορία της ανθρωπότητας, τον τύραννο, το δήμιο ή τον προδότη.  Αντίθετα στάθηκε πάντα δίπλα στους αδύναμους και ταπεινούς , στους μάρτυρες των στρατοπέδων και στους ευγενικούς αγώνες των νέων ανθρώπων.
       ΄Εχοντας υπ όψιν μου αυτά, και ιδιαίτερα μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, δεν επιτρέπω  από εδώ και στο εξής στο σημερινό ΠΑΣΟΚ να χρησιμοποιεί το τραγούδι μου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» , στίχοι Μ.Ελευθερίου, που γράφτηκε για άλλους λόγους και συγκεκριμένα, για να εξυμνήσει την πιο ανιδιοτελή, την πιο τίμια και αγωνιστική μορφή του Ελληνισμού και του ’21, το Μακρυγιάννη


                                                                     ΗΛΙΑΣ  ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

6 σχόλια:

  1. Κύριε Ανδριόπουλε, μπράβο!

    Ασφαλώς θα υπάρξουν κι αυτοί που δε θα καταλάβουν ή σκοπίμως δεν επιθυμούν να κατανοήσουν τη σημειολογία της κίνησής σας αυτής. Ανέκαθεν συνέβαινε και θα συμβαίνει αυτό.

    Κι όμως, αυτή σας η δήλωση -υπεράσπιση του
    φυλαχτού, όπως πολύ εύστοχα αναφέρετε- είναι για όλους εμάς τους υπόλοιπους και δη τους νεότερους (είμαι 23) υπερπολύτιμη.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι δεν είναι τα πάντα αγοραία και ότι αντανακλαστικά υπάρχουν.

    Με αληθινή χαρά που σας διαβάζω,
    Βαγγέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Νάταλι Χατζηαντωνίου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, στο σαββατιάτικο φύλλο της 9ης Ιουλίου.

    www.enet.gr/?i=news.el.article&id=291657

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σα σήμερα, τρία χρόνια πριν είχαμε τη συναυλία με έργα του Ηλία Ανδριόπουλου, που δόθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, ιδιαίτερη πατρίδα του αγαπημένου μας συνθέτη.

    Παρουσιάστηκαν τα έργα «Ωδαί» σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου, με σολίστ το βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, «Αργοναύτες» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και Νίκου Γκάτσου με ερμηνευτή τον εκλεκτό Μανώλη Μητσιά. Απήγγειλε ο Αλέξης Κωστάλας. Η συναυλία έκλεισε με το «Γράμματα στο Μακρυγιάννη» (Μάνος Ελευθερίου-Μιχάλης Μπουρμπούλης) με τη σπουδαία μεσόφωνο, Θεοδώρα Μπάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ανταμώνουν μετά από χρόνια, αύριο, Κυριακή 31 Ιουλίου στην Μυτιλήνη στις 9 το βράδυ, κλείνοντας με τους ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΣ, το τιμητικό αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, που διεξάγεται από χθες στο ελαιοτριβείο «Μουσείο Βρανά» του παππού του με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του.

    Η τελευταία καλλιτεχνική συνάντηση Ανδριόπουλου – Πρωτοψάλτη, είχε γίνει πάλι με τους Προσανατολισμούς, σε μία θαυμάσια συναυλία που δόθηκε πριν δεκαεπτά χρόνια (Σεπτέμβρης 1994) στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και η οποία θα μεταδοθεί αύριο βράδυ, στις 23.00 από την ΕΤ1. Εκεί το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία, αποσπώντας ευμενή σχόλια.

    Στην Μυτιλήνη οι Προσανατολισμοί θα ακουστούν με εντελώς αφαιρετικό τρόπο, μεταγραμμένοι για πιάνο-φωνή. Στο πιάνο, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι απλά συνοδευτικό, θα βρίσκεται ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής. Στο τέλος της βραδιάς ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα τραγουδήσει ο ίδιος δύο ανέκδοτες συνθέσεις του πάνω σε ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

    Ο συνθέτης σημειώνει:
    Οι Προσανατολισμοί συγκροτούν έναν κόσμο, που κινείται τελετουργικά μέσα στο φως του ελληνικού καλοκαιριού, όπου κυριαρχεί ο έρωτας, η νοσταλγία και η νεότητα. Εξυφαίνονται ύμνοι κατανυκτικοί, μεθυστικοί, υπέροχοι, που εικονογραφούν μορφές ωραίων κοριτσιών -παραπέμπουν σε αρχαίες κόρες-, τραγουδούν φεγγαρόφωτες νυχτιές, θαλασσινούς αγέρηδες, μελτέμια και αύρες, ροδιές και κυπαρίσσια, βράχους και ξωκλήσια νησιών, χρωματιστά πλεούμενα, όπου όλα κινούνται με τρόπο ονειρικό, και τα αποθεώνει μία υψηλή πνοή ολάνθιστου λυρισμού. Μην κάνουμε όμως το λάθος και τα δούμε όλα αυτά μέσα από το βλέμμα της τουριστικής ελαφρότητας. Έχω την γνώμη ότι οι Προσανατολισμοί αποκωδικοποιούν όλη την ποιητική πορεία του Ελύτη, γιατί μέσα τους υπάρχουν εκείνα τα υλικά που θεμελιώνουν την μετέπειτα δημιουργική του εξέλιξη.
    Σε αυτή, την τελευταία και οριστική, μουσική επεξεργασία του έργου, δεν θα ήθελα να παρεκκλίνω από την αρχική μου ευαισθησία, αλλά να ενσωματώσω νεότερα στοιχεία της έκφρασής μου - πιο περίτεχνα ίσως – που θέλω να πιστεύω ότι συνιστούν ένα προχώρημα των μουσικών ιδεών μου πάνω στους Προσανατολισμούς. Αναλογίζομαι κάποιες φορές, πως οι πηγές της ευαισθησίας μου, που εμποτίζουν ολόκληρο το σώμα της μουσικής μου, εντοπίζονται στα χρόνια της εφηβείας μου. Τότε υπήρξαν για μένα οι μεγάλες συναισθηματικές φορτίσεις. Το μόνο που καταθέτω στην μετέπειτα καλλιτεχνική μου διαδρομή είναι, να εμπλουτίζω αυτή την νεανική ευαισθησία με νέους και πιο ώριμους εκφραστικούς τρόπους. Τίποτε περισσότερο.
    Η σύζευξη ποίησης – μουσικής μεταφέρει τα πράγματα σε μία τρίτη κατάσταση, όπου οι δύο τέχνες ισοδύναμες πια, επιδιώκουν με την συνένωσή τους να μεταδώσουν απρόβλεπτες καινούργιες συγκινήσεις, να ξαφνιάσουν ευχάριστα και να αποκαλύψουν στις αισθήσεις και στην ευαισθησία μας μια καινούργια δημιουργική κίνηση, που προκύπτει φυσική και αβίαστη στα όρια της ανθρώπινης αναπνοής.


    Προσανατολισμοί
    Κύκλος τραγουδιών του Ηλία Ανδριόπουλου πάνω σε ποιήματα της πρώτης συλλογής του Οδυσσέα Ελύτη
    Ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τη συνοδεία του Στέφανου Κορκολή
    Κυριακή 31 Ιουλίου 2011
    ώρα 9 μ.μ.
    Μεγάλη Αυλή Ελαιοτριβείου Βρανά

    01. Εισαγωγή - Μαράζι του Έρωτα (σόλο πιάνο)
    02. Ο Έρωτας
    03. Άνεμος της Παναγίας
    04. Όνειρα κι όνειρα
    05. Πουλιά στα χίλια χρώματα
    06. Όλα τα κυπαρίσσια
    07. Κατάνυξη ερημική (σόλο πιάνο)
    08. Την αφρούρητη νυχτιά
    09. Ουρανός καθαρόαιμος
    10. Φλοίσβος φιλί
    11. Η ώρα ξεχάστηκε
    12. Το σταφύλι αυτό
    13. Όλα τα σύννεφα
    14. Φλοίσβος φιλί (σόλο πιάνο)
    15. Τραγούδι του Αρχιπελάγους

    υ.γ Σημαντικό μέρος των ανωτέρω πληροφοριών άντλησα από τη μουσική ιστοσελίδα www.e-orfeas.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χθες στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Έχει γούστο", στα πλαίσια ενός μικρού αφιερώματος στο σπουδαίο Νίκο Γκάτσο, ο ,εκ των καλεσμένων, Μάνος Ελευθερίου τόνισε πως είχε δώσει σε πολλούς συνθέτες το "Τραγούδι του παλιού καιρού", προτού τελικά ο Ηλίας Ανδριόπουλος το "ντύσει" με αυτή την υπέροχη μουσική.

    Παρακάτω, η εκτέλεση του κομματιού από το Μανώλη Μητσιά με τη συνδρομή του ιδίου του συνθέτη στην απαγγελία.

    www.youtube.com/watch?v=-4ifCkNsOrE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η λογοτεχνική - συγγραφική ομάδα "Ιδεόπνοον" διοργανώνει εκδήλωση για τον Οδυσσέα Ελύτη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011. Εκ των ομιλητών θα είναι και ο Ηλίας Ανδριόπουλος. Παρατίθεται το σχετικό δελτίο τύπου.





    ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ





    ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ – VIDEO ΠΡΟΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ

    ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ (100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ)

    ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 & ΩΡΑ 7:30 μ. μ.

    ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

    (Μπουμπουλίνας 59, πάνω από την στρογγυλή πλατεία)





    Ομιλητές:

    Ηλίας Ανδριόπουλος (Μουσικοσυνθέτης),
    Δημήτρης Καραμβάλης (Λογοτέχνης)

    Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής)





    ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙ:


    Θανάσης Βάρσος, μπάσο - φωνή

    Μυρτώ Βέργου, πιάνο – φωνή

    Σταμάτης Κoλλιός, ντραμς

    Σπύρος Μπίτζας, μπουζούκι

    Μαρία Μπλάνα, φωνή

    Κώστας Τσιούτας κιθάρα - φωνή

    Γιάννης Φεναικός, φωνή





    Με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (Ε. ΚΕ.ΒΙ)





    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Αρετή Γκιωνάκη






    Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
    Νίκος Δεληγιάννης






    Είσοδος ελεύθερη - Κέρασμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή